В повечето технологии Росатом изпреварва своите конкуренти с 10-12 години, включително модерните малки модулни реактори. Това заяви генералният директор на държавната корпорация Алексей Лихачов на Източния икономически форум (ИИФ), предава ТАСС.

"Разбираме, че в сравнение с най-близките ни конкуренти, в повечето технологии имаме резерв от 10-12 години. И всичко, което те имат на хартия, съществува и при нас, поне в щандове и R&D. И ако говорим за "ниска мощност“, включително мобилни с ниска мощност, то също и в референтни проекти“, заяви Алексей Лихачов на сесията "Напреднали руски технологии за осигуряване на технологичен суверенитет и развитие на Далечния изток и Арктика“.

Ръководителят на Росатом добави, че по този начин няма ограничения за разширяване на износа.

"Винаги ще има конкуренция, винаги ще има борба по отношение на цената на електроенергията, екологичността, устойчивостта на производството - тук няма нищо ново, ние сме на този пазар от много години и знаем законите. Но днес се добавя политически, геополитически компонент и всичко, което е свързано с пряк, неприкрит натиск... Но натискът, който съществува, по-скоро принуждава нас и нашите партньори да бягаме по-бързо, отколкото да задържа развитието“, отбеляза ръководителят на "Росатом“.

През последните години Съединените щати се опитват да превърнат малките модулни реактори в основна тенденция в световната ядрена индустрия и чрез SMR да започнат глобална експанзия. В същото време все още не е построен нито един SMR, освен в Русия - плаващият енергоблок "Академик Ломоносов".

При това през април Росатом получи лиценз за разполагане на първата в съвременната история на Русия наземна атомна електроцентрала с ниска мощност в Якутия и планира десетки малки и средни атомни електроцентрали в Русия.

"В допълнение към плаващата атомна електроцентрала "Академик Ломоносов“ и изграждането на четири атомни електроцентрали за Баимския минно-обогатителен комбинат, ние виждаме необходимост от плаващи атомни енергийни блокове в Арктика - до 15 блока. Виждаме перспективи и в развитието на наземни атомни електроцентрали с ниска мощност, както и голямо производство на ядрена енергия в региона“, заяви Алексей Лихачов на ИИФ.