Експерти от САЩ са идентифицирали няколко опита на Русия да повлияе на резултатите от междинните избори в страната, които ще се проведат на 8 ноември, пише вестник The New York Times.

По данни на изданието изследователски екип е забелязал, че няколко акаунта в социалните медии, които са били неактивни от известно време, са започнали да публикуват съобщения за слабостта на Демократическата партия, както и да посочват неподходящото използване на средства на американските данъкоплатци за подкрепа на властите в Киев. "Ясно е, че се опитват да ги лишат [демократите] от възможността да предоставят подкрепа и финансова помощ на Украйна“, коментира Алекс Плицес, бивш служител на Пентагона.

Нколко потребители на социални медии, за които се твърди, че са се опитали да повлияят на изборите в САЩ през 2016 г., са се активизирали отново от август тази година и са насочили към щати, където позицията на демократите в момента е най-уязвима, по-специално в Охайо, Аризона и Пенсилвания.

The New York Times пише, че ако по-ранните кампании за влияние върху изборите трябваше да бъдат широкомащабни, за да постигнат желания ефект, сега може да се ограничат до по-малки групи, тъй като американското общество вече е много разделено.

Междинните избори в САЩ ще се проведат на 8 ноември за нов състав на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ и подновяване на една трета от Сената.

Американското разузнаване обвини Русия в намеса в изборния процес през 2016 г., когато Доналд Тръмп спечели надпреварата за президент в САЩ. Разследването бе поето от специалния прокурор Робърт Мюлер, който заключи, не е имало тайно споразумение между руските власти и Тръмп.