В ранните часове на деня руските войски са нанесли нов ракетен удар по Киев. По предварителни данни в резултат на падащи отломки е възникнал пожар в частна къща в Голосеевския квартал на украинската столица, предава РБК-Украйна, като се позовава на Киевската градска военна администрация.

"Нощната атака бе извършена от борда на четири стратегическите бомбардировачи Ту-95МС от района на Каспийско море. Предишния ден нашествениците умишлено разположиха рекорден брой дронове Shahed, за да идентифицират и изчерпят противовъздушната отбрана на Киев, доколкото е възможно“, се казва в изявлението на КГВА.

Твърди се, че изстреляните крилати ракети, най-вероятно от типа Х-101 (Х-555), не са достигнали целите си. По предварителна информация във въздушното пространство около Киев са "открити и унищожени около дузина въздушни цели на противника, попадения не са допуснати“.

Министерството на вътрешните работи на Украйна разпространи снимка с последствията от падането на фрагменти от снаряди в частен имот.

"Предварителни последици от свалянето на вражески ракети над столицата: в Голосеевския район, в резултат на падане на отломки в двора на частна къща, избухна пожар, в Шевченковски район бяха открити отломки на пътното платно“, се казва в изявление на КГВА в Telegram.

Уточнява се, че към настоящия момент няма постъпила информация за пострадали.

По-рано бе съобщено за експлозии в Киев и прилежащия региона, както и че са сработили системите за противовъздушна отбрана. На територията на Украйна бе обявена мащабна въздушна тревога заради руски стратегически бомбардировачи.

Кореспондент на агенцията докладва и за две експлозии в Краматорск в Донецка област, след които в региона е била обявена въздушна тревога.