Руската армия е постигнала някои локални успехи край Авдеевка в последните дни, пише "Рибар“ в последната си сводка за военните действия на този театър от руско-украинската война. Междувременно въоръжените сили на Украйна (ВСУ) прехвърлят резерви към града и засега успяват да забавят настъплението на руските части и да предотвратят опасността от оперативно обкръжение, подобно на това в Бахмут.

Съгласно данните на Telegram канала, на север от Авдеевка военнослужещите от 132-ра отделна гвардейска мотострелкова бригада на ВС на РФ са продължили локалното си настъпление от Новобахмутовка, разширявайки зоната на контрол около селището.

В хода на боевете руските войници са успели да се придвижат малко към Новокалиново и Керамик, където силите на 68-и и 69-и стрелкови батальони от териториалната отбрана (ТрО) на ВСУ държат отбраната.

В момента в Авдеевския сектор се прехвърлят допълнителни подразделения на 59 омбр от Богатир и 110 омбр от Покровск. Продължават сблъсъците по пътя Н20 и жп линията при Новокалиново.

На юг позиционни битки се водят северно от Водяни. Според информацията на "Рибар“, руските войски са успели да изтласкат частите на 53-та механизирана бригада на ВСУ от опорния й пункт. Украински артилеристи водят заградителен огън по най-вероятните райони на настъпление на ВС РФ.

За укрепване на групировката на войските край Авдеевка, в района на Орловка и Очеретино се очаква пристигането на морски пехотинци от 35-та бригада на морската пехота на ВМС на Украйна, пише още Telegram-канала.

В отделна сводка, "Рибар“ отбелязва, че на Купянското направление няма съществени промени на ситуацията от последните месеци.

По линията на съприкосновението се водят артилерийски дуели. В същото време инженерните части на ВСУ оборудват опорни пунктове, както и поставят фалшиви огневи позиции с помощта на макети.

На предната линия сапьорите от 14-та бригада на ВСУ са минирали подстъпите към Купянск, а също така са поставили минни полета по поречието на река Оскол на завоя на Двуречная - Фиголевка - Красное 1-во. В района на Кучеровка са пристигнали подкрепления на 14-а бригада с бронирана техника.

На Лиманския сектор руските войски провеждат позиционно настъпление в района на Макеевка и Журавка. В резултат на ожесточени битки ВС РФ са успели да разширят зоната на контрол, като са изтласкали ВСУ от няколко опорни точки и, според информация news pic 2
©
та на "Рибар“, са пленили 15 души.

Отбелязва се още, че артилеристи от 25-а въздушнодесантна бригада на Украйна обстрелват позициите на руските въоръжени сили от околностите на Заречни. В следващите няколко дни ВСУ със силите на 1 дшб и пет танка планират да извършат контраатака от линията Торское-Терни, отбелязват още от Telegram канала.

Появи се и първото видео на британската самоходна артилерийска установка (САУ) AS-90 в Украйна. Общо Обединеното кралство обеща да предаде на ВСУ 30 единици от тази машина, които ще бъдат предадени на новосформираните бригади на украинската армия за предстоящото решаващо контранастъпление.

САУ AS-90 може да изстрелва стандартни 155-милиметрови снаряди до 24,9 км. Максималната скорострелност е 3 изстрела за 10 секунди (залп); 6 на минута за 3 минути (интензивно); и 2 на минута за 60 минути (продължително).

AS-90 е проектирана и построена от подразделението за въоръжение на Vickers Shipbuilding and Engineering (VSEL). Между 1992 и 1995 г. VSEL достави 179 машини на цена от 300 милиона лири. AS-90 влиза на въоръжение в британската армия през 1993 г. Те заменят FV433 Abbot и по-старите 155-милиметрови самоходни оръдия M109 и теглените FH70.