Пресслужбата на Евгений Пригожин обяви, че ЧВК "Вагнер“ са взели под контрол още едно населено място на север от Соледар – Николаевка. Заедно със съобщеното по-рано влизане в село Сако и Ванцети, това ще позволи на руските части да започнат щурм на следващата отбранителна линия на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) – Фьодоровка – Раздоловка, се казва в последната сводка от фронта на "Рибар“.

Напредването в това направление ще позволи на руската армия да се приближи до Северската агломерация от юг, да прекъсне снабдяването на частите на Въоръжените сили на Украйна, разположени на линията Верхнекаменское-Вьемка-Ивано-Дариевка и да създаде заплаха за украинските формирования в самия Северск, отбелязват специалистите.

Както информират по-рано анализаторите, в района на Красная гора и Парасковиевка силите на ВСУ са поставени под сериозен натиск и не успяват да сдържат руското настъпление.

Съобщава се и за придвижване на "Вагнер“ в чертите на град Бахмут. Украинското командване прехвърля подкрепления за укрепване на гарнизона на града, пишат още "Рибар“.

Югозападно от Бахмут руските войски са разположени на по-малко от два километра от магистралата Часов Яр-Бахмут. Щурмови отряди вече напредват в гората news pic 2
©
.

Според информацията на "Рибар“, членове на украински формирования разпространяват информация, че въоръжените сили на Украйна нямат време да подготвят главната отбранителна линия Славянск-Краматорск-Константиновка-Торецк поради темпа на настъплението. През изминалото денонощие е загубен контрол над три ротни и седем взводни опорни пункта, както и над 14 огневи позиции.

Накрая специалистите отбелязват, че в Часов Яр е сформирана нова тактическа група "Карпати“, чиято задача е да защитава града. Въпреки това заплахата от оперативно обкръжение на Бахмут нараства, заключават в материала на руския Telegram-канал.