Москва, в отговор на деветия пакет от санкции на Европейския съюз, разшири списъка с представители на Общността, на които е забранено да влизат на територията на страната. Това се казва в изявление на Министерството на външните работи на Руската федерация.

В разпространения документ се отбелязва, че ответните санкции са засегнали ръководството на правоохранителните органи на страните от ЕС, участващи в обучението на Въоръжените сили на Украйна като част от мисията за оказване на военна помощ на Киев.

Освен това са наложени ограничения срещу европейски държавни и търговски структури, които произвеждат и доставят оръжия и военна техника на Киев, както и срещу граждани на държави от ЕС, които използват "системна публична антируска риторика“. Ограниченията са разширени и за отделни депутати от Европейския парламент, отбелязва руското външно министерство.

Санкциите на ЕС са опит за оказване на натиск върху Русия, твърдят от външнополитическото ведомство. "Смятаме подобни действия на ЕС за нелегитимни, подкопаващи международните правни прерогативи на Съвета за сигурност на ООН“, се допълва още в текста, като се дават уверения, че "всички неприятелски действия от страна на западните държави ще продължат да получават навременни удари и адекватна реакция“.

От февруари 2022 г. Европейският съюз наложи девет пакета икономически и индивидуални санкции срещу Руската федерация, включително решението за ембарго върху доставките на руски петрол за страните от Общността. На 16 декември влезе в сила деветият пакет от санкции. Според него в черния списък са включени 141 души и 49 юридически лица, стартирана е процедура за лишаване от право на излъчване на четири руски телевизионни канала в ЕС, наложени са ограничения на три руски банки, както и забрани за износ.