Русия ще разположи тактическо ядрено оръжие в западната част на Беларус в близост до границата с Полша, "въпреки шума от Европа и НАТО". Това заяви руският посланик в Минск, цитиран от Reuters.

В един от най-ясно изразените ядрени сигнали на Русия от началото на нейната военна интервенция в Украйна преди 13 месеца, президентът Владимир Путин заяви на 26 март, че Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус.

Двете славянски съседки формално са част от "съюзна държава" и водят преговори от години за по-нататъшна интеграция - процес, който се ускори, след опитите на Запада да свали Лукашенко с "майдан“, който обаче бе смазан, а лидерите на опозицията избягаха в емиграция. Минск позволи на Москва да използва беларуска територия, за да изпрати войски в Украйна миналата година.

Оръжията "ще бъдат преместени до западната граница на нашата съюзна държава и ще увеличат възможностите за гарантиране на сигурността", заяви руският посланик в Беларус Борис Гризлов пред беларуската държавна телевизия.

"Това ще бъде направено въпреки шума в Европа и Съединените щати“.

Беларус граничи на север с Литва и Латвия и на запад с Полша, като всички те са част от източния фланг на НАТО, който беше подсилен с допълнителни войски и военно оборудване след началото на войната в Украйна.

САЩ и другите съюзници на Киев заявиха, че са загрижени за възможността Русия да изпрати тактически ядрени оръжия в Беларус, като президентът Джо Байдън каза, че това е "притеснително“.

Президентът Александър Лукашенко заяви в петък, че Беларус също ще позволи на Русия да постави междуконтинентални ядрени ракети там, ако е необходимо.