Публикувана е информация от анализатор на OSINT MT_Anderson, базирана на сателитни снимки, която показва текущото състояние на четирите ракетни корвети от проект 22800 "Каракурт", които са носители на крилати ракети " Калибър", пише Defense Express.

Към 2 декември 2023 г. ракетната корвета "Циклон", която вече е включена в състава на руския Черноморски флот, се намира във водите на временно окупирания Севастопол. На 3 декември 2023 г. корветата "Асколд", която всъщност е унищожена по време на ракетна атака на 4 ноември 2023 г., вече е в ремонт в завода "Залив" във временно окупираната Керч. В същото време руснаците покриват участъците от корпуса на "Асколд", които са претърпели най-големи щети.

Най-интересна обаче е снимката на Новоросийск от 5 декември 2023 г., на която се виждат едновременно две ракетни корвети от проект 22800 "Каракурт": "Амур", която е завършена и изпитана, но все още не е приета в състава на руския Черноморски флот, и "Туча", която вероятно е транспортирана до Новоросийск по вътрешни водни пътища.

За разлика от предишните три "Каракурт", които са построени в корабостроителницата "Залив" във временно окупирания Керч, корветата "Туча" е построена в корабостроителницата в руския град Зеленодолск (Татарстан), на брега на река Волга. Ето защо е съвсем логично да се предположи, че новият самолетоносач " Калибър" е преместен в Новоросийск през канала Волга-Дон, за да замени унищожената корвета "Асколд".

Корветата "Туча" е заложена през 2019 г. и спусната на вода в Зеленодолск през юли 2023 г. Характеристиките ѝ не се различават от тези на предишните кораби от проекта 22800 "Каракурт":

обща водоизместимост от 870 тона

дължина и ширина на корпуса - 67 метра и 11 метра

автономност на плаването - до 15 дни, екипаж - 39 души

въоръжение - 76-милиметрово оръдие, 8 пускови установки за ракети "Калибър" или "Оникс", "Панцир" в морската версия, безпилотен самолет "Орлан-10".

По-рано Defence Express съобщи, че унищожената в Керч корвета "Асколд" е 10 пъти по-евтина за Русия от нов Ту-160М.