Президентът Владимир Путин изпрати в сряда фрегата в Атлантическия океан, въоръжена с хиперзвукови крилати ракети от ново поколение, сигнал към Запада, че Русия няма да отстъпи от войната в Украйна, пише Reuters.

Русия, Китай и Съединените щати се надпреварват да разработят хиперзвукови оръжия, които се разглеждат като начин да се спечели предимство пред всеки противник поради скоростта им - над пет пъти скоростта на звука - и маневреността им.

Във видеоконференция с министъра на отбраната Сергей Шойгу и Игор Крохмал, командир на фрегатата "Адмирал на флота на Съветския съюз Горшков", Путин каза, че корабът е въоръжен с хиперзвукови оръжия "Циркон“.

"Този път корабът е оборудван с най-новата хиперзвукова ракетна система – "Циркон“, каза Путин. "Сигурен съм, че такова мощно оръжие надеждно ще защити Русия от потенциални външни заплахи“.

Повече от 10 месеца, откакто Путин изпрати войски в Украйна, не се вижда краят на войната, която се превърна в жестока зимна артилерийска битка.

Русия също използва хиперзвукови ракети "Кинжал“ в Украйна.

Заедно с "Авангард“, която влезе в бойно дежурство през 2019 г., "Циркон“ представлява централната част на хиперзвуковия арсенал на Русия.

Русия гледа на оръжията като на начин за пробиване на все по-сложна американска противоракетна отбрана, за която Путин предупреди, че един ден може да свали руски ядрени ракети.

Шойгу каза, че Горшков ще плава до Атлантическия и Индийския океан и до Средиземно море.

"Този кораб, въоръжен с "Циркони“, е способен да нанася точечни мощни удари по врага в морето и на сушата“, посочи Шойгу.

По думите му, хиперзвуковите ракети могат да преодолеят всяка система за противоракетна отбрана. Ракетите летят със скорост девет пъти по-висока от скоростта на звука и имат обсег от над 1000 км.

Основните задачи на пътуването са били противодействие на заплахите за Русия и поддържане на "регионалния мир и стабилност съвместно с приятелски страни", отбеляза още Шойгу.

В доклад на Изследователската служба на Конгреса на САЩ за хиперзвукови оръжия се казва, че руските и китайските хиперзвукови ракети са проектирани да бъдат използвани с ядрени бойни глави.

Целта на хиперзвуковото оръжие е много по-трудна за изчисляване, отколкото на междуконтиненталните балистични ракети, поради тяхната маневреност.

Освен Русия, Съединените щати и Китай, редица други страни разработват хиперзвукови оръжия, включително Австралия, Франция, Германия, Южна Корея, Северна Корея и Япония, според Изследователската служба на Конгреса на САЩ.