Русия разполага брегови ракетни системи "Бал“ в Брянска област, откъдето в обсега на използваните от тези комплекси ракети Х-35У влиза украинската стоица Киев, съобщава Defence Express.

Според информацията на изданието, дивизион комплекси "Бал“ е разположен в Брянска област на Русия, като формированието влиза в състава на 11-а брегова ракетно-артилерийска бригада на Бреговите войски на Черноморския флот на Русия.

"Бал" стреля с Х-35У, предназначена основно за унищожаване на вражески кораби. Но сега, анализаторите, тези ракети са модернизирани, за да съответстват на друга противокорабна система, "Бастион“, по отношение на обхват и способност да поразяват наземни цели.

К-300П "Бастион-П“ използва свръхзвукова ракета П-800 "Оникс“ и въпреки че е противокорабна ракета, преди това е била използвана срещу украински наземни цели: те почти редовно бяха изстрелвани по съоръжения в районите на пристанищните градове на Одеса , Николаев и Очаков, пише изданието.

Системите "Бал“ са използвани и за ракетни удари по земя. През пролетта и лятото на 2022 г. руската армия обстреля Николаев и Одеса, пусковите установки бяха в Крим, покривайки почти цялата южна част на Украйна, отбелязва медията.

Посочва се, че руснаците са успели да увеличат обсега на ракетата Х-35У от 260 км на 500 км.

"Х-35У се движи с дозвукова скорост в търсене на цел с активна радарна глава за самонасочване. Ракетата е с дължина на фюзелажа 5 метра с размах на крилата 1,33 метра, теглото на бойната й глава е само 145 кг от общо 670 кг стартово тегло. От гледна точка на украинската противовъздушна отбрана това е управляема цел, въпреки че на практика може да бъде трудно да се прихване поради относително малкия размер на Х-35У. За сравнение: крилатата ракета с въздушно изстрелване Х-101 има дължина 7,45 м. Тези цифри са 6,4 метра за Х-555 (с въздушно изстрелване) и 6,2 метра за 3М14 "Калибър“ (с морско изстрелване)“, пише Defence Express.

Въз основа на декларираните характеристики на Х-35У би било логично да се очаква, че руските войски ще използват системите "Бал", разположени на север от Украйна, за нанасяне на ракетни удари срещу територии, които не могат да достигнат от Крим. Това прави Киев потенциална цел, предупреждават военни експерти.