Русия "се връща назад“ по отношение на оборудването, което използва в Украйна, цитира американският телевизионен канал CNN западни служители, според които Москва изпраща на бойното поле танкове, разработени в първите години след Втората световна война. Причината, твърдят събеседниците на телевизията, се коренят в усилията на Русия да попълни запасите си от загубени в битки бронирани машини.

Според същите "длъжностни лица“ не се наблюдава "голямо увеличение на оборудването“.

"Ако не друго, оборудването, което те [руснаците] използват, е от по-старо поколение“, разкриват те, добавяйки, че Москва все по-често на разчита на по-стари модели танкове в хода на военните действия в Украйна.

"Започнаха с T-80 и T-90 [танкове], стигнаха до T-72 и сега наистина виждаме първите T-55 – модернизирани, за да бъдат пуснати в битка. Картината е същата с оръжията за артилерията“, казват служителите.

T-90 е въведен в експлоатация за първи път през 1992 г., T-80 през 1976 г., T-72 – през 1972 г., а T-55 непосредствено след Втората световна война - през 1948 г.

"Вървят назад по отношение на оборудването“, заключават източниците на медията.

Длъжностните лица допълват още, че Русия се бори с проблема с персонал и въпреки че е успяла да мобилизира голям брой хора, Москва не може да им осигури адекватно обучение. По думите им "руската сила в момента е деградирала“ до нивата на първоначално навлезлите войници в Украйна.