Фрегатата "Адмирал на флота на Съветския съюз Горшков" е отработила в западната част на Атлантическия океан организацията на поразяване на морска цел с хиперзвукова ракета "Циркон" на разстояние над 900 км. Това съобщиха пред журналисти в сряда в Министерството на отбраната на Руската федерация, предава ТАСС.

"Екипажът на фрегатата "Адмирал на флота на Съветския съюз "Горшков“, действаща в районите на западната част на Атлантическия океан, проведе учение по използване на хиперзвуково ракетно оръжие чрез компютърна симулация“, информира ведомството, като добави, че "в съответствие с тренировъчната обстановка фрегатата отработи организацията на нанасяне на ракетен удар с хиперзвукова ракета "Циркон“ по морска цел, симулираща макет на вражески кораб и разположена на разстояние повече от 900 км“.

Министерството на отбраната съобщи, че през февруари е планирано провеждането на редица съвместни учения край бреговете на Република Южна Африка с ВМС на Република Южна Африка и ВМС на Народноосвободителната армия на Китай.

"Адмирал на флота на Съветския съюз Горшков“ е водещата многоцелева фрегата от проект 22350 на далечната морска и океанска зона, построена в завода "Северная верф“ (част от Обединената корабостроителна корпорация). Присъединява се към руския флот през юли 2018 г. През декември 2022 г. той извърши междуфлотски преход и пристигна в главната база на Северния флот - град Североморск - след планов ремонт в Кронщадския морски завод.