Комитетът по отбрана на Държавната дума на Руската федерация препоръча на камарата да приеме на първо четене законопроект за поетапно увеличаване на военната възраст. Заключението на комисията е публикувано в електронната база данни на Думата, предаде ТАСС.

Според текста "комитетът по отбрана на Държавната дума препоръчва на Държавната дума да приеме законопроекта на първо четене“. В него се посочва, че правителството на Руската федерация и правният отдел на Държавната дума по-рано са изразили коментари по проекта, "които не засягат неговата концепция и могат да бъдат отстранени при подготовката на законопроекта за второ четене“.

На 13 март група депутати от Държавната дума, водени от Андрей Картаполов, председател на Комитета по отбрана на Думата, са внесли в камарата законопроект за постепенно увеличаване на наборната възраст за военна служба до 21 години. Според инициативата през 2024 г. наборната възраст ще бъде от 19 до 30 години, през 2025 г. - от 20 до 30 години, през 2026 г. - от 21 до 30 години. В същото време тези, които желаят, въпреки увеличаването на наборната възраст, ще могат да отидат на военна служба от 18-годишна възраст. Освен това за граждани на възраст от 27 до 30 години, които са в запаса и не са отбили военна служба по наборна военна служба, без правно основание, е възможно да я отбият по желание.