Руската федерация е принудена да промени маршрутите за доставка на оръжия от и за Сирия поради постоянните атаки на украински морски дронове в Черно море, пише РБК-Украйна, позовавайки се на ItaMilRadar.

Това се доказва от данните за маршрутите на руските товарни кораби Oboronlogistics: Sparta IV и Ursa Major, които руското Министерство на отбраната използва за това.

По-конкретно, руските кораби, вместо кратък маршрут от 2,5 хиляди километра от базата на руския флот в сирийското пристанище Тартус през Босфора и Черно море до Новоросийск, се изпращат през цялото Средиземно море. Те обикалят Европа по Атлантическия океан до Балтийско море, а дължината на маршрута вече е около 9 хиляди километра.

Освен това, танкерът Yaz плава заедно с тези съдове. И поне в Средиземно море те са придружени от фрегатата на руския Черноморски флот от проект 11356 "Адмирал Григориевич“.

Трябва да се отбележи, че такива промени в маршрутите настъпиха наскоро, тъй като още през юли 2023 г. руските кораби натовариха оръжия в Новоросийск и отплаваха за Сирия.

Досега доказателства сочат, че Sparta IV и Ursa Major са в Северно море, след като са преминали Ламанша. Техните пристанища на пристигане вероятно са съответно Балтийск в Калининградска област на Руската федерация и Санкт Петербург.