Русия призовава турските партньори към сдържаност, за да се предотврати по-нататъшна ескалация в Сирия. Това заяви пред журналисти Александър Лаврентиев, специален представител на президента на Руската федерация за Сирия, предава ТАСС.

"Разбира се, ние ще призовем нашите турски колеги към известна сдържаност, за да предотвратим ескалация на напрежението, и то ескалация на напрежението не само на север, но и на цялата територия на Сирия. Вярваме, че работим с всички заинтересовани страни и трябва да продължим и да се опитваме да намерим някакво правилно решение, включително по т.нар. кюрдски въпрос“, подчерта Лаврентиев преди началото на международната среща по Астанинския процес.

Дипломатът припомни, че турската въздушна операция "Нокът-меч“ е оправдана от Анкара с неотдавнашния терористичен акт в центъра на Истанбул, при който загинаха 6 души и бяха ранени над 80. Тогава заподозреният за нападението призна, че има връзки със забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК), която има филиал в Сирия – "Отряди за народна самоотбрана“.

"През последните месеци от началото на тази година, когато турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви намерението си да проведе операция [в Сирия], Руската федерация направи всичко възможно това да не се случи, за да предотврати поне провеждането на мащабна настъпателна армейска операция по земя. Руската федерация успя да направи това и се надяваме, че ще успеем да убедим нашите турски партньори да се въздържат от прекомерно използване на сила на сирийска територия“, подчерта Лаврентиев.

На 21 ноември министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар заяви, че въоръжените сили на републиката са неутрализирали 184 терористи за два дни от операцията в Сирия и Ирак. В нея са участвали над 50 самолета и 20 дрона. Въздушната подкрепа по земя е осигурена от артилерия. Ударите бяха нанесени по бази на забранената в Турция ПКК и нейното сирийско разклонение. Турското министерство на отбраната съобщи, че операцията е проведена успешно в Северен Ирак в районите Кандил, Асос, Хакурк, както и в районите Арап-Пинар, Тел Рифат, Джизре и Дерик в Северна Сирия.