Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин подписа укази за признаване на Херсонска и Запорожка област като независими територии, предава РИА Новости, като се позовава на официалния интернет портал за правна информация на страната.

"В съответствие с общоприетите принципи и норми на международното право, признавайки и потвърждавайки принципа на равни права и самоопределение на народите, залегнал в Устава на ООН, като се взема предвид волята на народа на Херсонска област, на референдума, проведен на 27 септември 2022 г., решавам: Признаване на суверенитета и независимостта на Херсонска област“, ​​се казва в документа.

Вторият подобен указ се отнася до признаването на суверенитета и независимостта на Запорожка област.

Днес в Кремъл ще се проведе церемония по подписване на споразумения за влизане в състава на Русия на четири нови територии – т.нар. Донецка и Луганска народни републики, както и Херсонска и Запорожка области. В него ще участват Путин и членове на Държавната дума.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков церемонията трябва да започне в 15:00 часа местно време. По думите му ще бъде подписан договор за присъединяване към Русия и с четирите региона, в които са проведени референдумите, а след това руският президент ще проведе срещи с лидерите им.