Руската федерация преустановява участието си в Договора за стратегически настъпателни оръжия (New START), но не излиза от него. Това обяви държавният глава на страната Владимир Путин в рамките на посланието си до Федералното събрание, предава РИА Новости.

"Днес съм принуден да съобщя, че Русия спира участието си в Договора за стратегически настъпателни оръжия. Повтарям, тя не излиза от договора, не, тя спира участието си", обяви руският президент.

По думите му, за да възобнови работата по договора, Русия трябва да разбере как ще отчита съвместният ударен арсенал на НАТО.

"Преди да се върнем към обсъждането на този въпрос, ние трябва сами да разберем за какво все още претендират такива страни от НАТО като Франция и Великобритания и как ще отчитаме техните стратегически арсенали, т.е. общият ударен потенциал на Алианса“, заяви държавният глава на Русия

Според него САЩ, чрез НАТО, поставят ултиматум на Москва относно новия договор START. Вашингтон изисква изпълнението на всички точки, докато самият той смята да "се държи както иска".

Путин отбеляза, че "хората на Запад, които искат да нанесат стратегическо поражение на Русия и искат да инспектират нашите военни съоръжения, изобщо не са глупави“.

Вашингтон обмисля изпитание на ядрено оръжие, такава информация вече има, допълни руският президент.

По думите му Министерството на отбраната и "Росатом“ трябва да са готови да тестват ядрени оръжия, ако САЩ направят такова първи.

В интервю за РИА Новости от края на януари заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков предупреди, че е "напълно възможно“ подписаният със САЩ договор New START за контрол на ядрените оръжия да не бъде продължен след 2026 г.

"Това е напълно възможен сценарий“, подчерта Рябков.

Преговорите между САЩ и Русия за възобновяване на инспекциите съгласно новия договор, който изтича през февруари 2026 г., бяха отменени в последния момент през ноември 2022 г. Двете страни така и не съгласуваха времева рамка за нови преговори.