Руската федерация е съкратила значително военния си контингент в Сирия, преразпределяйки личен състав и военна техника, за да укрепи позициите си в Украйна, съобщава The New York Times, цитирайки двама западни дипломати и високопоставен служител от израелския отбранителен сектор.

В същото време те имат различни оценки за броя на изтеглените руски войски - двама от тях казаха, че това са два батальона, или от 1200 до 1600 войници, а третият събеседник на изданието каза, че тази цифра е много по-висока. И тримата обаче се съгласиха, че размерът на руския военен контингент в Сирия е намален.

И трите източника отбелязват изтеглянето на всички руски системи С-300 от Сирия, които са предназначени за противовъздушна отбрана, но поради недостига на балистични и крилати ракети се използват от руснаците в Украйна за обстрел на наземни цели. Според събеседниците на The New York Times системите С-300, които Русия изтегли от Сирия, са били прехвърлени в Украйна.

Както беше съобщено, в края на август украинското външно министерство връчи нота на турския посланик във връзка с информация за транспортирането на ракетни системи С-300 с кораб, нает от руското министерство на отбраната, от Сирия до Русия през Босфора.