В Русия представиха новата концепция за външната политика, одобрена от държавния глава на страната Владимир Путин, предава ТАСС

Документът определя приоритетните области, цели и задачи на международната дейност на страната, той ще бъде пътна карта за руското външно министерство и други министерства и ведомства.

Русия е самобитна държава-цивилизация, крепост на т.нар. руски свят и един от суверенните центрове на световното развитие, следва от новата концепция. 

Москва разглежда сегашния курс на Съединените щати като основен източник на рискове не само за себе си, но за целия свят, и възнамерява да премахне "рудимента на господство"  на Вашингтон. В документа се подчертава, че Русия ще изгражда отношения с други държави в зависимост от тяхната политика спрямо нея и е готова да използва въоръжените си сили както за отблъскване, така и за предотвратяване на агресия срещу нея или нейните съюзници. 

Документът е от 42 страници и се състои от шест раздела и общо 76 параграфа. Според текста на самата концепция, тя е документ за стратегическо планиране и представлява система от възгледи за националните интереси на Руската федерация във външната политика, основните принципи, стратегическите цели, основните задачи и приоритетните области на външната политика.

Правната основа на концепцията е Конституцията на Руската федерация, общопризнатите принципи и норми на международното право, международните договори на Руската федерация, федералните закони и други регулаторни правни актове на Руската федерация, които регулират дейността на държавните органи в областта на външната политика. Концепцията уточнява някои разпоредби от Стратегията за национална сигурност на Руската федерация, взема предвид основните положения на други документи за стратегическо планиране, засягащи сферата на международните отношения.