Заобиколен от затворници в нещо, което изглежда като двор на руски затвор, мъж, приличащ на санкционирания от Запада руски олигарх Евгени Пригожин, свързан с руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер“, предлага предсрочно освобождаване за онези, които оцелеят след шестмесечен бой на фронта в Украйна, пише Bloomberg.

Дезертирането и предаването се наказват със смърт, казва вербовчикът. Мъжът се вижда да говори във видеозапис, публикуван тази седмица от опозиционния активист Иван Жданов, който каза, че е изпратен на групата му от затвор, без да дава повече подробности.

"Човекът на видеото страшно много прилича на Евгений Викторович“, казват от пресслужбата на кетъринговата компания на Пригожин Concord Group в саркастична публикация в руските социални медии. "Човекът на видеото говори много добре, точно както говори Евгений Викторович. И човекът, който прилича на Евгений Викторович, обяснява разбираеми неща с много достъпни думи за обикновените хора“.

От месеци се разпространяват съобщения, че Русия се обръща към затворници, за да подсили армията си в Украйна. Това видео без дата, което не може да бъде независимо потвърдено, показва как военният вербовчик на ЧВК "Вагнер“ набира персонал в правителствено съоръжение.

Това се случва в момент, когато руският президент Владимир Путин отказа да прибегне до политически непопулярната стъпка на масова мобилизация, въпреки че войските му са изправени пред недостиг на хора, което отчасти е причина за неотдавнашните неуспехи във войната, пише американската агенция.

Вместо това той се обръща към наемници и предлага финансови стимули за новобранци от армията, много от които идват от най-бедните региони на Русия, за да заменят войниците, които са вече повече от половин година в битка.

Пригожин, наречен "главният готвач“ на Путин заради договорите си за кетъринг в Кремъл, е санкциониран за предполагаеми нарушения на човешките права от негови наемници и намеса в изборите в САЩ. Преди това той отрече да има връзка с "Вагнер“, а Кремъл твърди, че няма връзки с групата.

Пригожин е санкциониран от САЩ, Великобритания и Европейския съюз, а "Вагнер“ са обвинени в доклад на ООН в тежки нарушения на човешките права в Централноафриканската република. Смята се, че групата има участвие в бойните действия в Сирия, Либия, Мали и Судан.