Русия разпространи в Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН копие от кореспонденцията с Германия, Дания и Швеция относно разследването на саботажа срещу три от четирите разклонения на двата газопровода "Северен поток“.  Това обяви първият заместник-постоянен представител на Руската федерация при международната организация Дмитрий Полянски в канала си в Telegram.

"Като част от усилията за популяризиране на проекторезолюцията на Съвета за сигурност на ООН за създаването под егидата на организацията на международна комисия за разследване на саботажа срещу "Северен поток“, ние разпространихме като официален документ копие от нашата кореспонденция с Дания, Швеция и Германия относно техните съответни национални разследвания“, написа Полянски.

"Документите позволяват на нашите колеги в ООН да се уверят, че твърденията, че тези страни са ни информирали за напредъка на техните разследвания, не са верни“, добави руският дипломат.

По-рано Русия подготви проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН за международно разследване на саботажа срещу газопроводите под егидата на генералния секретар на световната организация. Москва настоява, че разследванията на Германия, Дания и Швеция не са достатъчни, още повече че Русия, въпреки че е заинтересована страна, не е била допусната да участва в тях. Руската федерация възнамерява да подложи резолюцията на гласуване преди края на март.