Русия на закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН повдигна въпроса за подготовката на "мръсна бомба" от Киев. Това каза пред журналисти в четвъртък постоянният представител на Руската федерация в световната организация Василий Небензя, съобщава ТАСС.

"На втората среща, която се проведе в затворен формат, обсъдихме въпросите, които бяха повдигнати по-рано, това не е тайна“, каза Небензя, говорейки на английски. Според постоянния представител на Русия генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси е информирал членовете на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Запорожката АЕЦ. Както подчерта Небензя, руската страна също е повдигнала въпроса за "евентуално подготовка от киевския режим на "мръсна бомба“ за използване в Украйна“. Постоянният представител на Руската федерация също каза, че Западът не трябва да пренебрегва тази заплаха.

Според Небезня руските дипломати са предупредили Гроси, че Киев има способността да създаде "мръсна бомба" не само на двете площадки, където специалистите на МААЕ ще извършват проверка. Той отбеляза, че представители на западни делегации на закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН са популяризирали "обичайния разказ за това, че Русия подготвя операция под фалшив флаг“. "Ще се радваме да грешим, но не можете просто да пренебрегнете тези обвинения, които са много сериозни и могат да застрашат с изключително неприятни последици“, каза дипломатът.

"Апелираме към нашите колеги да направят всичко възможно, за да предотвратят такъв ужасен сценарий“, добави Небензя. "Казахме на генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, че трябва да бъде нащрек, защото тя ("мръсна бомба" - бел. ТАСС) може да бъде произведена не само в тези две съоръжения. Украйна има потенциал",допълни руският дипломат.