Русия, в отговор на значителното съкращаване на числеността на посолството си в Талин, както и на фона на разрушаването на целия комплекс от отношения с Москва, понижава дипломатическото ниво с Естония. Това се казва в съобщение на руското външно министерство, разпространено в понеделник, предава ТАСС.

"Естония предприе нова неприятелска стъпка за радикално намаляване на размера на руското посолство в Талин, потвърждавайки линията към разваляне на отношенията между нашите страни. В отговор руската страна реши да понижи нивото на дипломатическия представител в двете страни на временно поверен в делата", се казва в изявлението.

Във връзка с това на 23 януари руското външно министерство привика естонския посланик в Москва Маргус Лайдре. Изразен му е остър протест във връзка с действията на естонските власти. "Посланикът на Република Естония трябва да напусне Руската федерация на 7 февруари 2023 г.“, се казва в съобщението.

Както отбелязват във ведомството, естонските власти през последните години "целенасочено унищожават целия комплекс от отношения с Русия“. "Тоталната русофобия, култивирането на враждебност към нашата страна са издигнати от Талин в ранг на държавна политика", посочват от министерството. "Цялата отговорност за развитието на подобна ситуация в отношенията между Русия и Естония е изцяло на естонската страна. Ние ще продължим да отговаряме на враждебните стъпки на естонското ръководство“.

По-рано Укринформ съобщи, че Талин е решил да изпрати всичките си 155-милиметрови гаубици на Украйна.

"Ние даваме всичките си 155 мм гаубици на Украйна. И искаме да създадем прецедент по този начин, така че другите страни да нямат извинения защо не могат да осигурят на Украйна необходимите оръжия, за да спечели войната“, цитира думите на естонския посланик Генералният щаб на украинската армия. ВСУ цитират думите на дипломата в понеделник на неговата страница във Facebook.

В доклада се отбелязва, че естонското правителство е решило да изпрати на Украйна пакет военна помощ на стойност 113 млн. евро. В допълнение към "десетки 155 мм гаубици FH-70 и 122 мм D-30“, той включва хиляди 155 мм артилерийски снаряди, стотици противотанкови гранатомети Carl Gustaf M2 с боеприпаси, средства за поддръжка на артилерийски части. Така общата военна помощ за Украйна е повече от 1% от БВП на Естония, подчертават от Генералния щаб.

Става дума за гаубици FH-70, които са приети на въоръжение през 1976 година. Естония разполага с общо 24 такива артилерийски оръдия.

Освен това, според Генералния щаб на Украйна, Естония ще продължи да осигурява както основно, така и специализирано обучение за въоръжените сили на Украйна.