Москва поиска от секретариата на ООН статистика за движението на зърното до крайния потребител като част от споразумението, постигнато в Истанбул между Русия и Украйна с посредничеството на Турция и международната организация. Съответното обяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров на пресконференция след разговори с генералния секретар на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) Хисеин Брахим Таха, предава ТАСС.

"Европейските страни дават следното обяснение: да, ние получаваме по-голямата част от украинското зърно, но след това това зърно се разпределя по целия свят, включително в най-бедните страни. Разбира се, бихме искали да имаме по-ясна картина, затова поискахме от секретариата на ООН, който се занимава с цялата тази операция и който разполага с всички данни, да представи статистика за движението на зърното до крайната дестинация“, заяви първият дипломат на Москва.

Той добави, че преди да се разгледа възможността за удължаване на зърнената сделка, трябва да бъдат уредени всички въпроси на Москва относно нейното изпълнение. "Ние изхождаме от факта, че преди да бъде разгледан въпросът за нейното удължаване, всички въпроси, които споменах, ще бъдат решени задоволително“.

Лавров също отбеляза, че за пълното изпълнение на сделката, включително насърчаването на износа на руски храни, са необходими ясни правни решения за премахване на ограниченията. "Необходими са ясни правни изключения от санкциите на всички тези аспекти, които споменах и които решаващо влияят върху свободния износ на руско зърно за нуждите на нашите контрагенти“, заяви още външният министър на Русия.