Властите на Украйна съобщиха, че руските сили са унищожили домове в южната част на страната и е прекъснато електрозахранването на север в резултат на нов кръг от ракетни удари, които са нанесли на фона на влизането в сила на решението за въвеждане на таван на цените на петрола, който Москва продава по море, предава Reuters.

Въздушни тревоги прозвучаха в цяла Украйна, a официалните лица призоваха цивилните да останат в укритията на фона на последната вълна от руски ракетни удари.

Двама души са загинали в района на Запорожие, където са разрушени няколко къщи, съобщи заместник-началникът на президентската администрация Кирило Тимошенко в едно от първите съобщения за щетите. Сгради са били ударени в предградията на град Запорожие. Няколко руски ракети са били свалени, уточни представителят на местните власти.

Губернаторът на Киевска област на свой ред заяви, че противовъздушната отбрана е сработила и призова жителите на града да останат в убежищата. В резултат на ударите електричеството е било прекъснато в района на Суми в Северна Украйна.

Руските сили все по-често атакуват украински енергийни съоръжения през последните седмици, тъй като се сблъскват с неуспехи на бойното поле, причинявайки големи прекъсвания на електрозахранването с настъпването на зимата, твърди агенцията.

"Не пренебрегвайте алармата“, каза Андрий Ермак, ръководител на кабинета на украинския президент.