Русия отлага провеждането на референдума за присъединяване на окупираната от Украйна Херсонска област към състава на Федерацията заради ситуацията със сигурността в региона. Това съобщи в понеделник Кирил Стремоусов, заместник-началник руските окупационни власти на региона, цитиран от ТАСС. Това се случва на фона на провежданата контраофанзива на украинската армия в региона.

"Подготвихме се за вота, искахме да имаме референдум в близко бъдеще, но заради всички събития, които се случиха сега, мисля, че засега ще направим пауза. Това ще бъде разбираемо практично, защото не бягаме напред и основната задача, която изпълняваме е да храним населението, да го обезопасяваме“, заяви той в ефира на телевизионния канал "Россия-1“.

Стремоусов добави, че заплахите на вицепремиера на Украйна Ирина Верещук, която наскоро обяви наказание от 12 години затвор с конфискация на имущество на жителите на окупираните райони за участие в референдум за присъединяване към Руската федерация, няма да попречат на провеждането на вота в Херсонска област. "Искам да кажа на Ирина Верещук, използвайки случая. Ирина Верещук, вие нямате нищо общо с Херсонска област. Това е освободена територия и всичко, което правите там, заплахи, е просто глас в пустиня“, подчерта той.

"Ние не се страхуваме, не се страхуваме. <...> Ние вече казахме: Херсон е завинаги руски“, каза Стремоусов и добави, че "хората са готови да отидат на референдум, за да станат пълноправен субект на една голяма обединена страна, която може да ги защити“.

В момента цялата територия на Херсонска област е извън контрола на Киев. Регионът постепенно се интегрира в правното и икономическо поле на Русия, а местните власти декларират намерението си да се присъединят към Руската федерация чрез провеждане на референдум.

Междувременно в Областта се провежда дългоочакваната контраофанзива на украинската армия, която засега има ограничени успехи.