Русия не е разкрила информация за своите въоръжени сили съгласно Виенския документ от 2011 г. на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Това съобщи Американската асоциация за контрол на въоръженията (Arms Control Association) с позоваване на писмо от руската страна. Страните от ОССЕ извършват съответния обмен на данни ежегодно. Информацията потвърди пред РБК ръководителят на руската делегация на преговорите във Виена по въпросите на военната сигурност Константин Гаврилов.

Виенският документ за мерките за изграждане на доверие и сигурност бе подписан през 2011 г. от страните от ОССЕ. Той предвижда обмен на информация за военните сили, планиране на отбраната и военни бюджети, както и уведомяване за инспекции. Документът е политически обвързващ. Първата му версия е съгласувана през 1990 г.

ОССЕ е най-голямата организация за регионална сигурност в света. Тя включва 57 държави, припомня изданието.

От доклада става ясно, че Русия е обявила отказа си да предоставя данни с писмо до ръководителя на руската делегация на преговорите във Виена Константин Гаврилов от 16 януари. В текста му се посочва, че отказът е свързан с решението на Чешката република да "суспендира задълженията си“ към Русия. Също така, както следва от писмото, решението на руската страна е повлияно от отказа на Украйна да участва в обмена на информация за въоръжените сили съгласно Виенския документ.

Освен това в писмото Русия обвинява 29 държави, включително Естония, Франция, Германия, Италия, Латвия, Полша, Словения, Швеция и Обединеното кралство, че не са изпратили определени уведомления, без да се уточнява за какви точно става въпрос. България, Полша и Франция, става ясно от писмото, не са поканили Русия в своите военни бази. Москва също обвини Нидерландия, че е изключила Руската федерация от списъка на получателите на известия.

"Ние изхождаме от факта, че ако Русия изпрати своите данни, те ще се окажат в ръцете на гореспоменатите държави“, се казва в писмото.

В САЩ са на мнение, че ангажиментът на Русия към Виенския документ от 2011 г. "отслабва от дълго време". От 2016 г. страните обсъждат следващата актуализация на документа, но все още не са стигнали до общо решение. По-специално, проблеми възникнаха поради позицията на Русия.

Москва разреши обсъждането на договора само при условие, че НАТО се откаже от политиката на сдържане на Руската федерация. През август 2022 г. руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че ОССЕ "е станала генератор на антируски наративи“, а Виенският документ остава в сила само формално.