Ветеран от ВМС, който бе задържан в Русия от април, беше освободен от ареста в четвъртък след месеци на преговори на място, съобщиха от CNN.

Членове на Центъра за глобално ангажиране Ричардсън пътуваха до Москва и региона многократно през последната година, за да преговарят за освобождаването на Тейлър Дъдли, родом от Мичиган, който бе задържан от руските власти, след като премина в Калининград от Полша.

По това време той бил в Полша на музикален фестивал. Все още не е ясно защо е преминал в руския ексклав.

"Преговорите и работата за осигуряване на безопасното завръщане на Тейлър бяха извършени дискретно и с участие на място както в Москва, така и в Калининград“, се твърди (отбелязва) в изявлението.

Бившият губернатор на Ню Мексико Бил Ричардсън подчерта значението на преговорите, чиито подробности не бяха разкрити, в изявлението, като сподели, че руските власти са извършили (направили) "правилното нещо“. Все пак той изрази загриженост за Пол Уилън, бившия морски пехотинец, който е задържан в Русия от 2018 г.

"Докато празнуваме безопасното завръщане на Тейлър, ние оставаме много загрижени за Пол Уилън и се ангажираме да продължим да работим за безопасното му завръщане, както бяхме (правихме) през последните четири години, както и други американци“, заяви Ричардсън.