Руският президент Владимир Путин разкри, че Москва е отписала дългове на африканските страни в размер на над 20 млрд. долара, а търговията с африканските страни е достигнала почти 18 млрд. през 2022 г., пише "Коммерсанть“.

По време на речта си на Международната парламентарна конференция Русия-Африка, която се проведе в Москва, президентът на Руската федерация засегна темата за сделката за зърно, като отбеляза, че днес Африка получава само 3% от изнесеното зърно. "Ако решим да не подновим тази сделка след 60 дни, тогава ние сме готови да доставим целия обем, който беше изпратен предишното време до страни в Африка с особена нужда, от Русия до тези страни безплатно“, заяви Владимир Путин . Русия съвестно изпълнява задълженията си за доставка на продукти, но е възпрепятствана, въпреки това почти 12 милиона тона зърно са изпратени в Африка от Руската федерация, отбеляза той.

"От 1 август 2022 г. до 20 септември тази година 827 кораба са напуснали Украйна. От тях само 3 милиона тона зърно бяха изпратени в Африка и 1,3 милиона в най-бедните страни в Африка“, посочи още Путин.

Зърнената сделка е споразумение между Русия, Украйна, Турция и ООН за организиране на безопасен морски коридор за селскостопански товари от Украйна.

Президентът на Руската федерация говори за сътрудничеството с африканските страни в енергетиката и образованието, медицината, а също така спомена военно-техническото сътрудничество. "Ние ще продължим да помагаме на африканските страни в производството на електроенергия, с която континентът засега осигурява само една четвърт от нуждите си“, обеща Владимир Путин. Продължава военнотехническото сътрудничество, включително доставките на руско оръжие и военна техника за африканските партньори, отбеляза още той.

В момента в Русия учат около 27 000 африкански студенти, от които повече от 5 000 са на федерално бюджетно финансиране, припомни Путин. "В същото време годишната квота за техния прием на държавно финансирани места в руските университети ще бъде повече от два пъти увеличена“, каза той. Ще засилим сътрудничеството в осигуряването на биологична и епидемиологична безопасност, посочи още президентът на Руската федерация.

Обявявайки, че Африка ще стане един от лидерите в очертаващия се нов многополюсен световен ред, Владимир Путин отбеляза, че Русия се готви сериозно за втората руско-африканска среща на върха.

Той завърши речта си на конференцията с думите на бившия южноафрикански президент Нелсън Мандела. "Нищо не трябва да ни отклонява от пътя към свободата и не трябва да позволяваме на никого да ни пречи на пътя“, заяви руският президент.