Русия ще продължи да действа за ограничаване на военния потенциал на Украйна, докато Киев не заеме реалистична позиция в преговорите. Това изявление направи в сряда на заседание на Съвета за сигурност на ООН постоянният представител на Русия в световната организация Василий Небензя, цитиран от ТАСС.

Според руския постоянен представител руските въоръжени сили нанасят удари "по инфраструктурни обекти в Украйна в отговор на помпането на тази страна със западни оръжия и безразсъдните призиви Киев да спечели военна победа над Русия“. "Подкопаването на боеспособността на украинската армия, която заплашва сигурността и териториалната цялост на Русия, е една от целите на "специалната военна операция“. И ще се изпълнява с военни средства, докато режимът в Киев не заеме реалистична позиция, която би позволила, в рамката на преговорите да обсъдим и да се опитаме да разрешим проблемите, които ни принудиха да започнем СВО“, заяви Небензя.

"Засега това, което чуваме от г-н [украинския президент Володимир] Зеленски и неговите сътрудници, в никакъв случай не е готовност за мир, а само език на безразсъдни заплахи и ултиматуми. Западните куратори на Киев само насърчават такава безотговорна линия, защото те се възползват от война на територията на Украйна до последния украинец, позволявайки на техния военно-промишлен комплекс да получава огромни печалби, както и да тества оръжия на НАТО“, отбеляза Небензя. "По този начин западните страни се опитват да установят своята геополитическа хегемония с чужди ръце и живота на обикновените украинци“, заключи той.

Зеленски наложи на 4 октомври решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, че е невъзможно да се преговаря с руския лидер Владимир Путин. На свой ред на 31 октомври руският лидер заяви, че не вижда възможност за обсъждане на каквито и да е споразумения с Украйна, докато няма желание от нейна страна. Въпреки това, както подчерта Путин, добрата воля на Москва за преговори е известна и е неизменна. Президентът на Руската федерация обърна внимание, че за постигане на договорености е необходимо "да седнем на масата за преговори и да преговаряме“.