Властите на Руската федерация обявиха края на кампанията за мобилизация на резервисти за боевете в Украйна – първата след Втората световна война, отбелязва Reuters.

Междувременно САЩ обявиха, че ще изпратят още 275 милиона долара военна помощ на Украйна, включително оръжия, боеприпаси и оборудване от запасите на Пентагона, с което военната помощ на Вашингтон за страната при администрацията на президента Джо Байдън достигна над 18,5 милиарда долара.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон работи, за да осигури на Украйна необходимите способности за противовъздушна отбрана. В тази връзка следващият месец Вашингтон ще предаде на Киев първите две системи за ПВО NASAMS. САЩ освен това работят със съюзници и партньор, за да осигурят доставка на още системи за ПВО на Украйна.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски изрази съмнение, че Москва е приключила с мобилизацията. В последното си телевизионно обръщение той заяви, че руските сили "са толкова зле подготвени и оборудвани, толкова брутално използвани от тяхното командване, че ни позволява да предположим, че много скоро Русия може да има нужда от нова вълна от хора, които да изпрати във войната“.

Мобилизация накара десетки хиляди мъже да напуснат Русия и породи първите продължителни публични протести срещу войната.

"Поставената от вас задача за (мобилизиране) на 300 000 души е изпълнена. Не се планират допълнителни мерки“, каза министърът на отбраната Сергей Шойгу на президента Владимир Путин на среща в Кремъл. Съгласно думите му, 82 000 вече са изпратени в зоната на бойните действия, а останалите се обучават.

Путин благодари на резервистите "за тяхната отдаденост на дълга, за техния патриотизъм, за тяхната твърда решимост да защитават страната, да защитават Русия, което означава техния дом, тяхното семейство, нашите граждани, нашия народ".