Генералният директор на руската държавна корпорация "Росатом" Алексей Лихачов проведе среща с ръководителя на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси в Москва. По време на срещата Лихачов увери, че руската страна е готова да продължи работата по създаването на зона за сигурност на територията на Запорожката АЕЦ (ЗАЕЦ), предава Коммерсанть.

"Дискусията се съсредоточи върху въпроси, свързани с осигуряването на ядрена безопасност на Запорожката АЕЦ. Лихачов информира генералния директор на МААЕ за стъпките, които руската страна предприема в тази област, както и за мерките, насочени към осигуряване на комфортни социално-битови условия за служителите на станцията и техните семейства“, се казва в писменото изявление.

Идеята за създаване на зона за сигурност в АЕЦ Запорожие бе предложена от Рафаел Гроси след многократни взаимни обвинения между Русия и Украйна за обстрели на централата. През есента на 2022 г. Гроси посети Москва и Киев, за да проведе разговори с президентите на Русия и Украйна, в които обсъдизоната за сигурност.

На 5 октомври Запорожката АЕЦ премина под юрисдикцията на Русия. На 26 януари Рафаел Гроси съобщи, че група експерти на МААЕ "почти ежедневно" съобщава за експлозии в близост до съоръжението. Според ръководителя на МААЕ е необходима защитна зона около станцията, за да се избегнат рисковете от ядрена авария.