Руските военни обявиха в неделя, че са извършили смъртоносни ракетни удари по казарми, използвани от украинските войски, като отмъщение за смъртта на десетки руски войници при ракетна атака преди седмица. Украински власти отрекоха да има жертви, предава Associated Press.

Руското министерство на отбраната съобщи, че неговите ракети са ударили две временни бази, в които са разположени 1300 украински войници в Краматорск, в източната област Донецк, като са убили 600 от тях. Говорителят на министерството Игор Конашенков каза, че ударите са отмъщение за атаката на Украйна в Макеевка, при която загинаха най-малко 89 руски войници.

Сергий Череватий, говорител на украинското Оперативно командване "Изток“, заяви пред агенцията, че руските удари по Краматорск са нанесли щети само на цивилната инфраструктура, добавяйки: "Въоръжените сили на Украйна не са засегнати“.

Областната администрация на Донецк съобщи, че седем руски ракети са ударили Краматорск и още две са ударили Константиновка, без да причинят жертви. Отбелязва се, че в Краматорск са повредени учебно заведение, промишлено съоръжение и гаражи, а в Константиновка е ударена промишлена зона.

Кметът на Краматорск Александър Гончаренко заяви, че две училищни сгради и осем жилищни сгради са повредени.

В ранните часове на 1 януари украинските сили изстреляха ракети по съоръжение в Макеевка, също в източната област Донецк, където бяха разположени руски войници, убивайки десетки от тях при една от най-смъртоносните атаки срещу силите на Кремъл от началото на войната преди повече от 10 месеца.

Също в неделя украинските военни заявиха, че са ударили жилищна зала на медицински университет в Рубежне, град в окупираната от Русия източна Луганска област, убивайки 14 руски войници, настанени там. Броят на ранените не е известен, се казва в съобщението.

Другаде на изток губернаторът на Донецк Павло Кириленко каза, че един човек е бил убит при удари по Бахмут, а други осем са били ранени.

В североизточния район на Харков град Мерефа е бил ударен през нощта, убивайки един човек, а други две населени места в региона са били обстрелвани, каза губернаторът Олег Синегубов.

Последните събития идват, след като руските сили прекратиха частично спазваното прекратяване на огъня, което съвпадна с празненствата на Коледа в събота.