Руските военни съобщиха в петък, че са завършили изтеглянето си от десния бряг на река Днепър в Херсонска област, светкавично отстъпление на десетки хиляди войници през голямата река в южната част на Украйна, предава Reuters.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу, един от най-близките съюзници на президента Владимир Путин, нареди в сряда войските да напуснат Херсон при изтегляне, което позволява на украинските сили да се приближат до Крим, който Русия анексира през 2014 г.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че всички руски сили и техника са били прехвърлени на източния бряг на Днепър. В него се казва, че изтеглянето е приключило до 5 сутринта московско време (04:00 българско) в петък.

"Прехвърлянето на руските войскови части на левия бряг на река Днепър е завършено“, се казва в изявление на министерството на отбраната.

"На десния (западния) бряг не е останала нито една единица военна техника или оръжие. Всички руски военнослужещи преминаха на левия бряг", се допълва в съобщението. Според него Русия не е претърпяла никакви загуби на персонал или оборудване по време на прехвърлянето.

Reuters не можа веднага да потвърди статуса на отстъплението, но ако е вярно, скоростта на движението, включваща до 30 000 души, ще бъде значително по-бърза от очакванията на Съединените щати или Украйна.

Висшият американски генерал каза в сряда, че според него Русия разполага с 20 000-30 000 войници, които да прехвърли реката, и изтеглянето може да отнеме "дни и може би дори седмици".

Министърът на отбраната на Украйна каза пред Reuters в интервю в четвъртък, че очаква изтеглянето да отнеме поне седмица.

Изоставянето на окупиран украински град, основан от императрица Екатерина Велика през XVIII век, се равнява на унизително поражение за Русия след години на рекламиране на постсъветското й военно влияние.

Отстъплението обаче рязко контрастира с много по-хаотичните поражения на руската армия в североизточната област на Харков в Украйна през септември, шест месеца след нахлуването на Русия в нейния съсед, пише агенцията.

Този път генерал Сергей Суровикин, главнокомандващият на руските сили, каза, че е безполезно да се хаби повече руска кръв за Херсон.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в петък, че Русия остава ангажирана с постигането на целите на това, което Москва нарича "специална военна операция" в Украйна, и каза, че Москва все още гледа на региона Херсон като на "част от Русия".

Песков заяви, че решението за оттегляне е взето от Министерството на отбраната. На въпрос на репортери дали е унизително за Путин, Песков отговори: "Не“.

Путин провъзгласи Херсон - и три други региона на Украйна - за част от Русия на триумфална церемония в Кремъл на 30 септември. Украйна, нейните западни съюзници и огромното мнозинство от страните в Общото събрание на ООН осъдиха обявените анексии като незаконни.

Руското министерство на отбраната заяви, че е приело "отбранителни линии и позиции" на източния бряг на реката, които Москва се надява, че ще може да снабдява и защитава по-добре.