На 1 септември украинската армия се е опитала да направи "голяма провокация“, за да попречи на пристигането на работната група на МААЕ в атомната електроцентрала в Запорожие, твърдят от руското Министерство на отбраната, цитирани от местните агенции.

Въоръжените сили на Украйна обстрелват Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) и мястото за среща на мисията на МААЕ с руски специалисти в района на село Василевка, твърдятот военното ведомство. Според тях, 4 снаряда са избухнали на разстояние 400 метра от първи енергоблок на Запорожката АЕЦ.

В 6.20 българско време на брега на язовир Каховка, на три километра североизточно от ЗАЕЦ, са направили десант две диверсионни групи от Въоръжените сили на Украйна до 60 души в 7 моторни лодки. Диверсантите са блокирани от бойци на Руската гвардия, охраняващи района на централата, и подразделения на руската армия, които са им се притекли на помощ. В момента се завършва унищожаването на диверсионната група на Въоръжените сили на Украйна с участието на хеликоптери на армейската авиация.

Около 07:00 ч. българско време подразделения на руските въоръжени сили са осуетили опит за тактически десант на въоръжените сили на Украйна на две самоходни баржи, които са излезли от Никопол, на няколко километра от Запорожката АЕЦ в района на ​село Водяне. В резултат на огневото поражение на руските въоръжени сили са потопени и двата кораба с тактическия десант на въоръжените сили на Украйна.

Вчера, 31 август, въоръжените сили на Украйна са атакували територията на атомната електроцентрала с три "дрона камикадзе“, твърдят от руското МО. Всички безпилотни летателни апарати са неутрализирани от руски системи за радиоелектронна борба при подхода към станцията. Два от тях са паднали върху покрива на учебно-тренировъчен център. Няма жертви и разрушения.