Пентагонът възнамерява в най-кратки срокове да прехвърли незавършените програми за биологични изследвания от Украйна в страните от бившия СССР, Източна Европа и Балтика, включително България, оставайки близо до границите на Руската федерация. Това заяви в събота началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита (ВРХБ) на Въоръжените сили на Русия генерал-лейтенант Игор Кирилов, цитиран от ТАСС.

"Пентагонът възнамерява в най-кратки срокове да прехвърли програмите, които не са завършени в Украйна, в други страни от постсъветското пространство, както и в държави от Източна Европа, като България, Чехия, балтийските страни. Разширяването на мрежата от биологични лаборатории, въз основа на които е възможно да се създават и съхраняват компоненти на биологични оръжия, създава заплаха за военната сигурност на Руската федерация.За разлика от ядрените оръжия, които САЩ разполагат на територията на страните партньори на НАТО, подобна политика на Алианса в биологичната сфера му позволява неконтролирано да се приближава до нашите граници“, заяви той.

Кирилов подчерта, че американските биологични изследвания в Украйна игнорират текущите здравни проблеми на страната, включително такива социално значими заболявания като морбили, рубеола, туберкулоза, СПИН, и целят изучаване на патогени, чието използване може да бъде маскирано като естествени огнища на заболявания. "Американските клиенти се интересуват от съвсем различна номенклатура, а именно холера, туларемия, чума, Конго-кримска треска, хантавируси. Тези патогени са изследвани в рамките на така наречените украински проекти U-P и Tep“, твърди руският военен, като посочва, че тези патогени имат природни огнища както на територията на Украйна, така и в Русия.

В същото време, според началника на ВРХБ, на фона на американските биологични изследвания в Украйна ваксинацията срещу морбили и рубеола в страната е намаляла със 70%. Това повдига въпроса за истинската цел на провежданите изследвания, добави той.