Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров предупреди, че Москва вече не вижда подходящ посредник в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), отбелязва германският вестник Die Zeit.

ОССЕ вече е доминирана от Запада, обясни Лавров на пресконференция, като допълни, че Полша "копае гроб цяла година" за организацията.

Предисторията на изявленията на Лавров е срещата на външните министри на ОССЕ в Полша. Варшава му отказа виза за този случай, позовавайки се на забраната за влизане в ЕС срещу министъра заради войната в Украйна.

"Духът и буквата на Хартата на ОССЕ са унищожени“, каза Лавров. Той обвини наблюдателите на ОССЕ, които бяха разположени в района на Донецк в Източна Украйна преди руската инвазия на 24 февруари, че са помагали на украинската армия при атаки срещу сепаратистите в Донбас. "Открити са факти, че ОССЕ е участвала в насочването на огъня по Донецк и Луганск“, твърди първият дипломат на Москва.

ОССЕ има за задача да наблюдава прекратяването на огъня между украинската армия и подкрепяните от Русия сепаратисти в Донецк и Луганск от 2014 г. След началото на войната тя трябваше да прекрати мисията си в края на февруари и да изтегли наблюдатели от зоната на военни действия.