Русия обвини украинската нефтогазова компания Burisma Holdings във финансиране на терористичната атака в концертната зала "Крокус сити хол“ край Москва, съобщава изданието "Страна.ua“, като се позовава на Следствения комитет (СК) на Руската федерация.

Уточнява се, че по случая е образувано наказателно дело за финансиране на тероризъм срещу официални лица от САЩ и страните от НАТО.

"Установено е, че средствата, получени чрез търговски организации, по-специално петролната и газова компания Burisma Holdings, опериращи в Украйна през последните години, са били използвани за извършване на терористични актове в Руската федерация, както и в чужбина с цел ликвидиране видни политически и обществени фигури и нанасяне на икономически щети“, увериха от СК на Русия.

Допълва се, че разследването, проведено съвместно със специалните служби и финансовото разузнаване, проверява източниците на доходи и по-нататъшното движение на средства в размер на няколко милиона щатски долара, както и участието на конкретни лица измежду държавни служители, публични и търговски организации в западните страни.

Собственик на Burisma е бивш министър - Николай Злочевски, срещу когото бяха образувани наказателни дела в Украйна. А синът на Джо Байдън Хънтър бе член на борда на директорите на компанията.

Русия официално обвини Украйна в участие в терористичната атака в "Крокус сити хол“. В изявлението си руското външно министерство заплаши Киев с отговорност за "нарушение на задълженията по конвенциите за борба с тероризма“.

На свой ред руският СК наскоро съобщи, че терористите, извършили масовата стрелба в Крокус на 22 март, са планирали да пристигнат в Киев, за да получат парична награда.

Украйна отрича всички обвинения срещу Русия за организиране на терористичната атака.