Русия обвини Япония в "цинични, безскрупулни спекулации“  и оцени възможното въздействие на следващите санкции на Токио върху националната сигурност и икономиката и няма да ги остави без отговор. Това се посочва в съобщение на руското външно министерство във връзка с новите антируски санкции на Япония, съобщи ТАСС.

"Обърнахме внимание на 20-ия пакет от санкционни мерки на администрацията на Фумио Кишида срещу Русия, както и руски физически и юридически лица, публикуван на 26 май", отбелязва министерството. "Изглежда, че Токио си е поставил задачата да стане лидер в антируските ограничения“. Руската федерация, както се посочва в съобщението на МВнР, "продължава да наблюдава практическото изпълнение на подобни стъпки и да оценява възможното им въздействие върху националната сигурност и икономиката".

"Във всеки случай подобни нелегитимни действия на официално Токио няма да останат без отговор“, се подчертава в съобщението.

От руското външно министерство посочиха, че са регистрирали и друг опит на японското правителство, представлявано от генералния секретар на кабинета на министрите Хирокадзу Мацуно, да обвини Руската федерация в "ядрен шантаж“. "Желанието да се припишат на Русия липсващите намерения за използване на ядрено оръжие във връзка със събитията в Украйна, не е нищо повече от цинични, безскрупулни спекулации", добавят от руското външно министерство. "Няма промени в нашите подходи по този въпрос. " "Призоваваме Токио да прояви подобна "загриженост“ по отношение на ядрените оръжия на САЩ, които вече са разположени в Европа“, заключава дипломатическата служба.