Съединените щати, заедно с украинските власти, носят отговорност за "умишления ракетен удар" на украинските въоръжени сили по Севастопол, обяви руското министерство на отбраната на Руската Федерация, цитирано от РИА Новости.

"Всички полети на американските оперативно-тактически ракети ATACMS се въвеждат от американски специалисти въз основа на данни от сателитно разузнаване на САЩ <...> Следователно отговорността за умишлената ракетна атака срещу цивилни в Севастопол се носи преди всичко от Вашингтон, който е предоставил оръжията на Украйна, а също и за киевския режим, от чиято територия беше нанесен този удар“, се казва в изявлението.

Подобни действия няма да останат без отговор, подчертават от ведомството.

Украинската атака се случи в неделя в 12.15 ч. Според Министерството на отбраната на РФ украинските въоръжени сили са се опитали да ударят Севастопол с пет доставени от САЩ ракети ATACMS с касетъчни бойни глави. Руските военни са свалили четири от тях, но една е отклонен от ПВО и се взривява над града.

По последни данни жертви на нападението са станали трима души, две от които деца. Ранени с различна тежест са получили 124 души, от които 27 непълнолетни. Според президентския комисар по правата на детето Мария Львова-Белова пет ранени деца са в тежко състояние и лекарите се борят за живота им.