Фирми от България и Чехия, които ремонтират хеликоптери руско производство за Украйна, нарушават международни спогодби, това заявиха от пресслужбата на Федералната служба за военно техническо сътрудничество на Русия (ФСВТС), цитирана от РИА Новости.

"Дейностите на България и Чешката република са грубо нарушение на международните задължения и нанасят значителни щети на световната система за експортен контрол“, се посочва в съобщението.

Така службата коментира публикации в медиите, според които държавните компании на България ("ТЕРЕМ Летец" и "Авионамс") и Чехия (Лом Прага) продължават де юре незаконно да ремонтират и модернизират бойни хеликоптери руско и съветско производство, включително за по-нататъшно изпращане до Украйна.

ФСВТС отбелязяа, че миналата година Русия, след недружелюбните стъпки на София и Прага, спря сертификатите на авиоремонтни предприятия, издадени преди това на тези компании. Те бяха лишени от правото да извършват поддръжка и ремонт на хеликоптери руско производство.

 Агенцията уточни, че тези чешки и български предприятия нарушават подписаните с Москва споразумения за ремонт и модернизация на вертолети Ми-17, Ми-171Ш (Ми-8) и Ми-35 (Ми-24).

Според тези документи София и Прага се задължават да не продават или прехвърлят "собственост, документация и информация“ на трети страни без предварителното писмено съгласие на Русия, както и "да не модернизират хеликоптери без участието на производители и разработчици“ на бойни машини.