През нощта са нанесени руски удари по индустриалната зона на Южноукраинската АЕЦ - ракетата е паднала на 300 метра от реакторите. Това съобщи в Телеграм пресслужбата на украинската държавна компания "Енергоатом“, предава Укринформ.

"Днес, 19 септември 2022 г., в 00:20 ч. руската армия обстреля с ракети промишлената зона на Южноукраинската атомна електроцентрала. Само на 300 метра от реакторите на Южноукраинската атомна електроцентрала избухна мощна експлозия“, съобщиха от пресцентъра.

Енергоатом отбеляза, че сградите на атомната електроцентрала са повредени от ударната вълна, над 100 прозореца са счупени. Един от водноелектрическите агрегати на Александровската ВЕЦ, която е част от Южноукраинския енергиен комплекс, е изключен. Изключени са и три електропровода високо напрежение.

Оттам информират, че в момента и трите енергоблока на АЕЦ "Юг“ работят в нормален режим. За щастие няма жертви сред персонала на станцията.

"Актовете на ядрен тероризъм от страна на руснаците заплашват целия свят, те трябва да бъдат прекратени незабавно, за да се предотврати нова катастрофа“, подчертават от Енергоатом.