Ако френските войски бъдат изпратени в Украйна, Русия ще предприеме ответни мерки не само в политически план, заяви в интервю за РИА Новости Артем Студенников, директор на първия европейски отдел на Министерството на външните работи на Руската Федерация.

"Вие питате за нашата възможна дипломатическа реакция, но е очевидно, че ако такъв сценарий се реализира, мерките за отговор ще бъдат далеч отвъд политическата плоскост, френската страна е била директно предупреждавана за това повече от веднъж“, заяви той.

Дипломатът отбеляза, че въпреки че "все по-войнствената реторика“ на френския президент Еманюел Макрон не намира широка подкрепа сред съюзниците от ЕС и НАТО и се отхвърля от мнозинството от французите, Москва не може да не приеме подобни изявления на сериозно.

Както посочи Студенников, участието на Франция във военните действия в Украйна официално ще я направи страна в конфликта, което значително ще увеличи риска от сблъсък между две ядрени сили на бойното поле. В същото време френските военни "ще станат легитимни цели“ за руската армия.

"Готови ли са французите да умрат за интересите на неонацисткия украински режим и ръководещите го англосаксонци? Какво ще обяснят френските власти на семействата на жертвите? Струва ми се, че официален Париж има за какво да помисли тук“, добави дипломатът.

Събеседникът ма агенцията изрази надежда, че "ако не разумът, то поне инстинктът за самосъхранение" ще надделее в управляващите кръгове на Франция.

"По един или друг начин сме готови за всяко развитие на събитията“, заключи Студенников.

Френският президент Еманюел Макрон заяви в интервю за The Economist в началото на май, че не изключва възможността да изпрати войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовата линия и такова искане дойде от Киев. Според него "много страни от ЕС“ са се съгласили с този подход на Франция.

Кремъл нарече случващото се безпрецедентна ескалация на напрежението, която изисква специално внимание и мерки. Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков европейците виждат, че ситуацията се променя бързо и води към пълен крах за Украйна, така че те умишлено ескалират ситуацията.

На фона на изявленията на западни политици и действията на НАТО, руският генерален щаб по поръчение на Владимир Путин започна учения с ракетни формирования на Южния военен окръг. Очаква се тези маневри да тестват използването на нестратегически ядрени оръжия