Русия заплаши да унищожи всички бойни самолети, предоставени на Украйна от нейните западни съюзници, предава ВВС, като припомня, че Полша и Словакия станаха първите държави, обещали доставката на изтребители за Киев.

Украйна поиска от Запада модерни изтребители, но поради дългото време, което се изисква за обучение на пилотите, те се разглеждат само като дългосрочен вариант. Киев гледа на допълнителните самолети като важни за отбраната и организирането на потенциални контраатаки повече от година след началото на войната.

Други страни от НАТО обмислят да изпратят самолети като МиГ-29 - модел, който датира от времето на Съветския съюз – и на който украинските пилоти са обучени да летят.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков осъди плановете, като увери, че изпращането на изтребители на Киев няма да повлияе на резултата от войната. По думите му те само ще "донесат допълнителни беди за Украйна и украинския народ“.

"Разбира се, по време на специалната военна операция цялото това оборудване ще подлежи на унищожаване“, добави говорителят на Кремъл.

Ангажиментите на Полша и Словакия са положителен ход за Украйна - която има повече пилоти, отколкото самолети - но няма да имат решаващо значение.

Украинците казват, че наистина се нуждаят от изтребители F-16, произведени в САЩ.

Юрий Сак, старши украински съветник по отбраната, казва, че изтребителите от четвърто поколение имат по-добри възможности. Все още изглежда малко вероятно Украйна да ги получи - поне засега, тъй като обучението на украински пилоти на западни самолети ще отнеме време.