Русия няма да води сериозни преговори за гаранции за сигурност, докато на територията на Украйна продължава да има инструктори от НАТО и наемници и докато не бъдат признати определени реалности "на място“. Това заяви в интервю пред ТАСС директорът на департамента за Северна Америка на Министерството на външните работи на Руската Федерация Александър Дарчиев.

"Докато не се прекрати наливането на въоръжение и финанси в режима на [украинския президент Володимир] Зеленски, американският и натовският военен персонал/наемници/обучители не бъдат изтеглени (от територията на Украйна) и реалностите, които сме определили на място, не бъдат признати, е преждевременно да започваме сериозни преговори относно гаранции за сигурност с Украйна и Евро-Атлантика. Топката сега е в американската страна на терена", заяви дипломатът.

Директорът на департамента за Северна Америка припомни, че преди година Москва е направила "честен опит да преговаря, като постави на масата два проекта на правно обвързващи документи" за гаранции за сигурност със САЩ и НАТО. Той отбеляза, че в отговор, "освен периферни сюжети", в Руската федерация са "чули категорично и арогантно" не.

"Както се изяснява сега, под прикритието на сладкодумни уверения за липса на агресивни намерения на Запада и ангажираност с Минските споразумения, те са превъоръжавали ВСУ и са концентрирали сили за унищожаването на Донбас. Специалната военна операция е принудителна мярка, която осуети сценарий за фактически геноцид на руснаците на бившите украински територии“, продължи Дарчиев. "При тези условия ние нямаме доверие в Съединените щати и колективния Запад“.