Таванът на цените на енергията от Русия ще доведе до недостиг на горива и никаква намеса или освобождаване на петролни резерви няма да поправи последиците от тези мерки, заяви руският президент Владимир Путин в сряда, когато говори на форума "Руска енергийна седмица", предаде ТАСС.

"Просто няма свободни ресурси в нужните количества", посочи президентът.

Русия няма да доставя енергийни ресурси на страните, които ограничават цените им. "Тези, които вместо бизнес партньорство и пазарни механизми предпочитат измамни трикове и нагло изнудване, а ние живеем в такава парадигма, в такава политическа сфера от десетилетия - няма да действаме в наша вреда."

Няма гаранции, че Западът няма да въведе ценови таван и в други сектори на икономиката, а не само по отношение на Русия. "Никой вече няма да дава такива гаранции, което означава, че с авантюристичните си решения някои западни политици разрушават световната пазарна икономика: всъщност те застрашават благосъстоянието на милиарди хора.

Решението на ОПЕК+ да намали производството на петрол с 2 млн. барела дневно има за цел единствено да балансира световния пазар. Тя ще е подходяща както за производителите, така и за потребителите.

През последните години екологичната програма се развива агресивно. През 2020-2021 г. инвестициите на водещите производители в добив на нефт и газ са спаднали до най-ниските си нива от 15 години насам.

 "Тоест много преди началото на нашата специална операция в Донбас. И тези инвестиции бяха повече от половината от тези през 2014 г. заради действията на т.нар. западни политици, а бизнесът не инвестира достатъчно - 2,5 трилиона долара."

Добивът на петрол в Русия преодоля спада и е на нивото от миналата година. Ще бъде осигурен добив на нефт в необходимите обеми - до 2025 г. делът на местното оборудване в тази сфера ще нарасне до 80%. Русия планира да запази общия износ на петрол на приблизително сегашното ниво в периода до 2025 г.

"Въпреки натиска на санкциите и саботажа на инфраструктурата, ние не възнамеряваме да отстъпим от позицията си. Ще продължим да осигуряваме стабилна енергийна сигурност и да развиваме връзки с държавите, които се интересуват от нея".