През последната година Русия беше убедена, че напускането на Съвета на Европа (СЕ) е правилното решение, тя няма да се върне в тази организация. Това заяви в интервю за ТАСС Николай Кобринец, директор на департамента за общоевропейско сътрудничество на руското външно министерство.

"През изминалата година само се убедихме в правилността на направения избор. Нашият "развод" със Страсбург не е прищявка, а добре обмислено решение, съзряло в продължение на няколко години. Настоящият съвет на Европа изобщо не е организацията, към която се присъединихме през 1996 г. - двойните стандарти, лицемерието и русофобията станаха нейни отличителни белези. Ясно е, че с такъв Съвет на Европа сме на грешен път“.

Кобринец отбеляза, че обединяващите принципи и демократичните идеали, декларирани в Хартата на Съвета на Европа, "са били принесени в жертва на блоковите интереси". Според него Западът е превърнал организацията в свой идеологически придатък и я е използвал за налагане на "съмнителни "прогресивни“ ценности и открит натиск върху Русия“. "Страницата беше обърната. Няма за какво да съжаляваме", заяви той.

"Западняците в Страсбург ще продължат да изливат отровата си в големи кофи, без да осъзнават, че СЕ се изроди с техните усилия. Това вече не ни засяга", завърши директорът на отдела за общоевропейско сътрудничество в МВнР на Русия.

Той подчерта, че Русия няма да "маже с черна боя" всичките 26 години от престоя си в Съвета на Европа. "Имаше много полезни неща, особено за развитието на руското законодателство. Но сега това е минал етап", заключи дипломатът.

Русия се оттегли от Съвета на Европа през март 2022 г. Както обясниха в руското външно министерство, "държавите от НАТО и Европейския съюз, злоупотребявайки с мнозинството си в Съвета на Европа, последователно превръщат тази организация в инструмент на антируска политика, отказвайки равноправен диалог и всички принципи на която е създадена тази общоевропейска структура“.