Русия не успява да изпълни договорите си за доставка на въоръжение за Индия заради войната в Украйна, съобщава CNN, като се позовава на изявление на представител на военновъздушните сили (ВВС) на азиатската страна пред местния парламент.

Според мнението на американския телевизионен канал, това показва наличието на търкания в отношенията между Москва и Ню Делхи.

Представител на индийските ВВС заяви, че поради войната в Украйна "голяма доставка“ от Москва "няма да се състои“. "Съобщиха ни писмено, че няма да успеят да я доставят“, отбеляза той.

В доклада не се споменава спецификата на доставката.

Най-голямата текуща доставка е системата за противовъздушна отбрана С-400 "Триумф“, закупена от Индия през 2018 г. за 5,4 милиарда долара. Три от тези системи са доставени и се очакват още две.

Индийските ВВС също зависят от Русия за резервни части за своите изтребители Су-30МКИ и МиГ-29, опората на сервизния клон.

Русия е вторият по големина износител на оръжия в света, според Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI).

По-рано този месец руският президент Владимир Путин обяви мащабни усилия за изграждане на капацитет за производство на повече оръжия за войната в ход, който според него е "спешно необходим“.