Русия не се стреми към възстановяване на Съветския съюз, тя не се нуждае от него. Това заяви руският президент Владимир Путин, говорейки на церемонията по подписването на договорите за присъединяването на четирите окупирани от силите на Москва украински територии, предава ТАСС.

"Няма Съветски съюз, няма минало. Да, и Русия днес вече не се нуждае от него, не се стремим към това“, увери Путин.

В Кремъл е в ход церемония по подписване на договори за присъединяване на четири украински региона към територии към Русия. В периода от 23 до 27 септември в т.нар. ДНР и ЛНР, в Херсонска област и контролираните от Русия територии на Запорожка област се проведоха референдуми за присъединяване към състава на Русия. Съгласно обявените резултати, мнозинството участвали в гласуването са подкрепили предложението. САЩ, Европейският съюз и редица други държави отхвърлиха референдумите като "фиктивни“ и обявиха, че не признават резултатите от вота.

На церемонията присъстват лидерите на т.нар. Донецката и Луганската народни републики, Херсонската и Запорожката области - Денис Пушилин, Леонид Пасечник, Володимир Салдо, Евгений Балицки. В залата са окачени знамената на Русия и четирите й нови територии.