Русия не е убедена дали трябва да се удължава зърнената сделка. Тя заяви, че  сделката се изпълнява само наполовина, предават от Reuters.

Зърнената сделка бе договорена с посредничеството на ООН и Турция, за да може да бъде гарантиран износът на зърно от Украйна и да не бъде предизвикана продоволствена криза. Сделката изтича през следващата седмица.

Зърнената сделка бе удължена със 120 дни през ноември. Тя изтича на 18 март, ако не бъде взето решение да бъде удължен периодът на действие. 

Едната от ключовите страни в преговорите е Русия. Тя настоява да бъдат вдигнати санкциите, които са наложени върху експорта на нейната продукция. 

Западът не е налагал рестрикции върху селскостопанския износ на Руската федерация. От Москва обаче твърдят, че наложените санкции върху плащанията към и извън страната, логистиката и застрахователната индустрия са пречка пред възможността за извършване на износ. 

"Остават много неуредени въпроси относно крайните потребители и това къде отива зърното. Освен това има неизвестни около "втората част" на сделката, които са добре познати на всички замесени страни по преговорите", каза говорителят на Кремлин Дмитрий Песков. 

Русия и преди е изказвала своите оплаквания, че зърното всъщност отива при богатите страни. Оплакванията, свързани с "втората част" на сделката, са обвързани с меморандум за договаряне с Обединените нации, който да гарантира лесен износ руски храни и торове.